Ljubezni brez doma, pesnisko - plesna predstava v Sloveniji

Moja draga prijateljica Dragica, naša Prekmurka z Bruslja, pesnica Dragica Čarna, me je razveselila s prireditvijo, ki bo dan pred mojih odhodom na Altaj – čarobnim večerom poezije, glasbe in flamenka. Dragica bo svoje pesmi prebirala ob spremljavi kitarista Anthonyja in plesalca flamenka Federica.
Moja velika ljubezen je poezija. Prav posebno doživetje poezije pa je recital avtorja. Takrat besede niso le besede – postanejo lahko
kot
morda kot poljubi
listov
ob vodah
ki jih čuvajo
samo
nadangeli
in zmaji… (odlomek iz pesmi Kot/pesniška zbirka Ljubezni brez doma)
Ko pa poezija izstopi iz verzov, zapisanih v knjigi, zazveni z melodijo kitare in zapleše v ritmu flamenka, to ni več le poezija – človeka se dotakne kot zavedanje in uresničitev lepote. Lepota je pot do svetlobe, ker je lepota sama svetloba. Skozi zavedanje lepote svetloba lahko vstopa v človeka, ga zdravi, tolaži, radosti in razsvetljuje v smislu duhovnega razvoja.
Lepota bi morala biti prisotna v vsakdanjem življenju, da bi kot svetloba lahko vstopila v naše misli, besede in dejanja. Zavedanje in uresničitev lepote je tisto, kar bi lahko rešilo svet in človeka. Zato naj lepota vstopa v naša srca in nas vodi v naših mislih in dejanjih.
Razveselilo me je tudi sporočilo Jasmine Kandorfer, da bo del prireditve posnela in objavila - za vse tiste, ki vam je Vila Bella morda predaleč, pa bi želeli doživeti ta čaroben dogodek.
Mene pa bo večer poezije, glasbe in plesa spremljal naslednjega dne na dolgi poti do Altaja. Zdaj že počasi pripravljam prtljago, vse potrebno za šolanje pri dr.Korepanovu in za potovanje v mojo Šambalo pod Beluho. S seboj bom nesla veliko ljubezni, še več jo bom prinesla nazaj – v torbah, nekako tako kot pravi Dragica v svoji pesmi
»V torbah«:
svoje srce nosiš okoli
v eni
dveh torbah
za vsak slučaj
za toliko ljudi
prijateljev
družino
ga pustiš
malo tu
malo tam
odložiš
po potrebi
in čutenju
kot kredit
za malo sonca
za kak nasmeh
za kak potep
za kak klepet
v torbah
s teboj hodi
tvoj svet
skoraj vse tvoje
ljubezni
in ti
skozi čas
sama
uporna
svoja
(Pesem V torbah/pesniška zbirka Ljubezni brez doma)
Se vidimo na večeru »Ljubezni brez doma«, da jim najdemo dom in podpremo Dragico na njeni poti Prinašalke Svetlobe …
Maria Ana Kolman

Comments

Popular posts from this blog

prijateljici Ajri Pogačnik, + 13. 2. 2011

Ajri...

Jina mahsa amini - ژینابەندان posvečeno ubiti Kurdijki Jini - Masha Amini