TEVŽI MATJAŽ POTOČNIK:MED TUKAJ IN NIKJER,ODPRTJE FOTOGRAFSKE RAZSTAVE S HAIKU POEZIJO



KULTURNO DRUŠTVO MOHORJAN PREVALJE
VABI NA ODPRTJE FOTOGRAFSKE RAZSTAVE S HAIKU POEZIJO
TEVŽIJA MATJAŽA POTOČNIKA
MED TUKAJ IN NIKJER





O avtorjevi haiku poeziji bo spregovorila
Alenka Zorman, predsednica Haiku društva Slovenije, o njegovih fotografijah pa
Tomo Jeseničnik, fotograf.
Glasbeni gost večera bo Nejc Kurbus, glasbenik.




PREVALJE, GROŠLJEVA GALERIJA - DRUŽBENI DOM, ODPRTJE RAZSTAVE SOBOTA 15. 3. 2014 ob 18. URI


RAZSTAVA BO ODPRTA DO 30. 3. 2014


Tevži Matjaž POTOČNIK, pesnik in fotograf


se je rodil 6. julija 1968 v Slovenj Gradcu. Svoje otroštvo je preživel na majhni kmetiji na Zagradu nad Prevaljami. Po končani osnovni šoli ga je pot vodila po raznih krajih njegovega šolanja: Maribor, Želimlje, Ljubljana, kjer se mu je počasi, a vztrajno izoblikoval njegov življenjski lik.
Po poklicni izobrazbi je varuh oseb s posebnimi potrebami; zaradi njegovega dela z ostarelimi, invalidi, brezdomci in narkomani ga je časopisno podjetje Delo izbralo za osebnost meseca junija leta 2004.


Je človek, ki hoče s poezijo in fotografijo polepšati dan svojemu bližnjemu in mu s tem povedati, da je življenje kljub bolečini vendarle lepo.
Je otrok vesolja, neponovljiv v nenehni budnosti; iz večne otroškosti hrepeni po odraslosti, v kateri pa tudi ne bi bil povsem srečen; je odpuščajoč, a enim gorak.
Njegova poezija nastaja iz notranjega miru, ki je grajen na trdnih temeljih, neminljivih stvareh, kot so: ljubezen, vera, pozornost, dobrota ...
V zadnjih petih letih se je želel dokazati tudi s pisanjem haiku poezije; kratko lirsko trivrstičnico japonskega izvora, ki izraža konkreten dogodek ali pojav, sproža miselni preskok, preblisk, za katerega so značilni predvsem motivi iz narave, kar pa Tevži Matjaž Potočnik s svojim pozornim očesom nedvomno dobro ujame v svoj fotoaparat.


Svojo poezijo in fotografije objavlja na elektronskih medijih (blogih), v zadnjih letih pa sodeluje na različnih haiku natečajih.
Njegovi haikuji so bili objavljeni v domačih in tujih revijah:  Apokalipsa (Slovenija), Locutio (Slovenija), Samoborski susreti (Hrvaška), Haiku zbornik Ludbreg (Hrvaška), Ardea (Velika Britanija), Chronicle (Romunija).


Do danes je izšlo sedem njegovih pesniških zbirk: Ko srce spregovori (1989), Pesem korenin (1994), Žarek duše (2000), Prepuščam se ti gospod (2003), Jonatanov let (2007), S teboj skozi življenje (2007), Utrinjanja (2010).

Comments

  1. Dragi Tevzi, veliko uspeha z razstavo ti zelim in cudovit vecer ob poeziji skupaj z Alenko! Objem za oba in cimvec obiskovalcev!

    ReplyDelete
  2. Draga Dragica! Hvala za tvoje želje. Verjamem, da bo čudovit večer, ki bo ostal v spominih premnogih. Upam, da premnogih, ki bodo prišli. Vsaj želim si, da jim dam delček mojega srca - posebno še nekomu!
    Hvala ti!

    ReplyDelete
  3. Ljuba Dragica in Tevži,
    Tevži, tudi jaz ti želim mnogo uspeha z razstavo.
    Imam drugi računalnik in upravljalec mojega računalnika mi je zaradi nekih zadev zbrisal prejšnje priljubljene strani, kjer sem imela tudi link na Tevžijeve strani. In bom Tevžija spet poiskala na spletu.
    Tevžija poznam samo s spleta preko Dragice, seveda enako posredno poznam s spleta zame nepozabno Alenko Zorman. Toda bolje je brati in gledati take strani za Dušo, kot pa se zafrkavati z nekimi komentatorji na eDnevnik si, kjer edino sem in na eDnevnik si še mojim SPLETNIM prijateljicam in prijateljem NE smem pisati komentarjev.
    Določene spletne prijateljice in prijatelje za vedno nosim v svojem srcu. Zaradi vaših Osebnostih samih!
    Objem, R.

    ReplyDelete
  4. Hvala draga Renata!
    Vedno sem vesela tvojega obiska in komentarja!
    Tevzi bo imel razstavo in tudi sama se veselim zaradi tega...dober pesnik je in ima odlicne fotografije. Velik objem.

    ReplyDelete
  5. Draga Renata!
    Hvala za lepe želje ob razstavi! Moje pesmi so ta teden še na http://tevzi-potocnik.blogspot.com/
    po tem dogodku pa bomo še videli kako bo!

    Če razdalja ni prevelika, lepo vabljena!
    Če ne pa vsaj na blog.
    Lep pozdrav obema, tudi tebi Dragica!

    Tevži

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

prijateljici Ajri Pogačnik, + 13. 2. 2011

Ajri...

Jina mahsa amini - ژینابەندان posvečeno ubiti Kurdijki Jini - Masha Amini